Aanbesteding "Magisch Maastricht".

Maastricht 21-09-2017

Raad Maastricht ‘wacht het af’

Eerst zien waar het stadsbestuur mee komt én wat de rechter zegt.
Daarna bepalen de raadsfracties in Maastricht wel wat ze vinden van de affaire rond Magisch Maastricht.

Door Sjors van Beek en Theo Sniekers:
De voltallige gemeenteraad van Maastricht wacht af wat Burgemeester en Wethouders gaan doen in de zaak ‘Magisch Maastricht’.
Ook willen de fracties het verloop van de rechtszaak afwachten.
Dat blijkt uit een rondgang langs alle tien de partijen. „We zijn in blijde afwachting tot er iets komt van het college.
We hebben nog geen standpunt”, zegt Ed Sabel van Seniorenpartij Maastricht. „De berichtgeving is wel verontrustend maar we hebben niks en kunnen niks.
En kunnen dus ook nog niks zeggen.”
Gisteren werd bekend dat er aangifte is gedaan vanwege mogelijk gesjoemel met de aanbesteding van het kerstfestijn.
Onder meer oud-burgemeester Gerd Leers en twee gemeenteambtenaren worden beticht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en bedrog bij een Europese aanbesteding.
Het evenement zou (mede) door andere mensen zijn georganiseerd dan Stichting Winterevents die de aanbesteding begin 2016 won. Maandag dient een kort geding waarin verliezende partij Duursma eist dat de vergunning wordt verscheurd en er een nieuwe aanbesteding komt.

Zolang de zaak ‘onder de rechter is’ kan of wil de raad geen stelling nemen, klinkt het expliciet bij Seniorenpartij, D66, SP, GroenLinks en VVD (coalitie) en PvdA (oppositie). Daarnaast moet de stadsadvocaat de ruimte krijgen om zaken uit te zoeken, vinden SP en VVD.

Belastend

Sinds de gemeente eind juli een belastend dossier met WhatsAppjes en e-mails kreeg, buigt de stadsadvocaat zich over de kwestie.
De ‘interne evaluatie alsmede besluitvorming over al dan niet te nemen stappen op basis van het advies van onze stadsadvocaat’ bevindt zich volgens burgemeester Penn-te Strake in een ‘afrondende fase’.
Het uitblijven van actie tot dusverre was voor advocaat Wagemans gisteren reden om aangifte te doen. Volgens hem ‘weigert de gemeente een behoorlijk onderzoek naar de strafbare feiten te doen’.

Complex

„Het duurt wel lang”, stelt Kitty Nuyts (Liberale Partij).
„Het moet tot de bodem uitgezocht, maar het is heel complex en we hebben het ook druk met andere dossiers.”

„Ik denk wel: oh jeetje, dit houdt niet op. Akelig is het wel, maar voor wie en wat is nog niet duidelijk. Wat moeten we er mee?
Schande roepen?”, vraagt Marlise Korsten (GroenLinks) zich hardop af.
De CDA-fractie heeft nog niet over de zaak gesproken, zegt voorzitter Vivianne Heijnen. „En daarbij is het eerst aan het college en de coalitie.”
Jan Hoen (MVP) denkt dat het college ‘door de laatste publicatie over de aangifte wel is gedwongen nu snel te handelen’.

Meest uitgesproken is Tiny Meese van de Partij Veilig Maastricht. „De onderste steen moet boven, in ieders belang.
Als ambtenaren echt zijn betrokken, is ontslag op staande voet terecht.
Leers mag, indien betrokken, door de rechter flink op de vingers worden getikt en de aanbesteding moet opnieuw als er dingen niet kloppen.
Maar omgekeerd: als de beschuldigingen vals blijken, moet ieders naam worden gezuiverd.”
De stadsadvocaat probeert al weken uit te vinden of het belastend materiaal rechtmatig is verkregen en van wie het afkomstig is. „Voor mij is niet van belang of het bewijs rechtmatig is.
Veel belangrijker is dat de fraude wordt aangepakt”, aldus Meese.

Share dit nieuwsitem

Gesprek laden

Share dit nieuwsitem

Gepubliceerd op: 21/09/17 09:00:a.m.

Meer nieuws bij PVM
Wat zegt de burger over…
Wat vindt u van de Armoede in…
Hertelling in Maastricht geen…
Raad Maastricht ‘wacht het…