Actie Rutte

"Actie Rutte nodig voor jonge vluchtelingen"

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte moet zich op de top van de G20 op 7 en 8 juli in Hamburg sterk maken voor een actieplan voor de miljoenen kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. In een oproep vrijdag aan de premier wijst UNICEF erop dat de wereld een verantwoordelijkheid heeft die kinderen beter te beschermen.

Volgens de VN-organisatie hebben de afgelopen twee jaar alleen al in Europa 170.000 alleen reizende kinderen asiel aangevraagd. ,,Veel van deze kinderen hebben onderweg misbruik meegemaakt, zagen zich gedwongen gebruik te maken van mensensmokkelaars en werden niet zelden van het slachtoffer van mensenhandelaren.”

Het VN-kinderfonds pleit onder meer voor onderwijs voor alle gevluchte kinderen en maatregelen tegen discriminatie en vreemdelingenhaat in doorreislanden en landen van bestemming van vluchtelingen. Ook vindt UNICEF dat die kinderen niet meer in vreemdelingenbewaring mogen geplaatst.

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel de belangrijkste industriële en opkomende landen samen aan tafel te krijgen. Rutte mag op speciale uitnodiging van bondskanselier Angela Merkel aanschuiven op de top in Hamburg.


Gesprek laden