Benny Neyman krijgt straat in ‘Blauw Dörp’ dankzij PVM

De bekende zanger Benny Neyman krijgt een eigen straat in Blauw Dorp, de Maastrichtse wijk waar hij opgroeide. Dat maakte fractievoorzitter Tiny Meese van Partij Veilig Maastricht samen met burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdagavond bekend bij een speciaal aan Neyman gewijd radioprogramma van RTV Maastricht. De burgemeester was uitgenodigd door Partij Veilig Maastricht om dit samen bekend te maken.

Vorig jaar werd door de gemeenteraad een motie van Partij Veilig Maastricht aangenomen welke het mogelijk maakt om straten naar “gewone” Maastrichtenaren te vernoemen. Welke straat precies naar de in 2008 overleden Neyman wordt vernoemd, is nog niet bekend. Het wordt in elk geval één van de nieuwe straten die ontstaan door het plan ‘Blauwe Loper’, een groot renovatieproject in deze Maastrichtse wijk. De uitvoering van de nieuwbouwplannen start in het najaar van 2021. Toch heeft de straatnamencommissie van de gemeente Maastricht nu al besloten dat er binnen dat project een straat naar Benny Neyman zal worden vernoemd.

Benny Neyman (9 juni 1951 – 7 februari 2008) werd geboren in Maastricht. Hij bleef altijd verbonden met zijn geboortestad, getuige zijn bekende nummers ‘Ode aan Maastricht’ en ‘Mie Mestreech’ en de cd ‘Trök nao Blouwdörrep’ waarop hij zijn stad in het dialect bezong. Neyman is verder bekend van liedjes als ‘Vrijgezel’, ‘Waarom fluister ik jouw naam nog’ en ‘Ik weet niet hoe’. In 1996 ontving hij de Gouden Harp, één van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse muziek.