Ex art. 47 vragen m.b.t. sneltram Maastricht/Hasselt

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 1992
6201BZ Maastricht

Maastricht, 22 april 2021,

Betreft: ex art. 47 vragen m.b.t. sneltram Maastricht/Hasselt

Geacht college,

Vol ongeloof hebben wij in de media kennis genomen van de nieuwe informatie met betrekking tot de sneltram Maastricht/Hasselt. Partij Veilig Maastricht is van het begin tegen deze sneltram geweest, en wij niet alleen. Al jaren roept het overgrote deel van de burgers dat de stekker uit deze geldverslindende tram getrokken moet worden. Zowel aan onze, als aan Belgische kant, willen ze deze tram niet. We hebben al vaker aangeven dat we als “grote mensen” aan tafel moeten gaan zitten om zonder claims met wederzijdse toestemming te stoppen. Hadden we dat al eerder gedaan, dan was het totaalbedrag nu niet opgelopen tot € 232 miljoen. Het is jammer dat de burgers in deze financiële crisis moeten opdraaien voor een speeltje van de elite. Wanneer we toch zouden doorgaan met deze waanzin, zou er een rekening van €58 miljoen extra betaald moeten worden.

Hierover hebben wij de volgende vragen:

 1. Bent u het met ons eens dat dit het zoveelste bewijs is dat de stekker uit dit
  geldverslindende tramproject getrokken moet worden?
  Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u de kosten die onherroepelijk deels bij Maastricht terecht gaan komen, betalen?
 2. Hasselt wil geen bovenleidingen die het stadsbeeld verstoren en focust liever op betere busverbindingen. Dit is ook de wens van de meerderheid van de
  Maastrichtse bevolking. Gaat u hiermee aan de slag? Zo ja, op welke manier? Zo
  nee, waarom niet?
 3. Bent u het met ons eens, dat nu de contracten minutieus doorgespit worden, de aanbesteding waarschijnlijk zonder claims afgebroken kan worden? Wat gaat u doen om er daadwerkelijk voor te zorgen dat dit dossier zonder extra kosten gestopt gaat worden?
 4. Waarom is de gemeenteraad niet op de hoogte gebracht van deze nieuwe ontwikkeling en hebben we dit wederom uit de media moeten vernemen? Bent u überhaupt op de hoogte van de actieve informatieplicht die u heeft naar uw raad? Waarom moeten we dit soort zware dossiers dan telkens weer uit de media vernemen?

In afwachting van uw antwoord,

Namens de fractie van Partij Veilig Maastricht,

Tiny Meese
fractievoorzitter