Gezichtsbedekkende kleding, onveilig gevoel burgers en verboden leuzen tijdens demonstraties

Aan het college van Burgemeester en Wethouders
Postbus 1992
6201 BZ MAASTRICHT

Maastricht, 21 mei 2024

Betreft: Gezichtsbedekkende kleding, onveilig gevoel burgers en verboden leuzen tijdens demonstraties

Geacht College,

Vandaag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om de omstreden leus “From the river to the sea, Palestine will be free” strafbaar te stellen.
Deze zin komt momenteel regelmatig voorbij tijdens demonstraties rond het Gazaconflict.
Volgens sommigen staat die slogan voor het algemene verlangen naar gelijkheid voor Palestijnen en/of één (democratische) staat in het gebied, waar iedereen vredig samenleeft. Anderen beschouwen hem als antisemitische wens. Namelijk de wens dat Israël van de kaart wordt geveegd voor een Palestijnse staat.

Door de Rijksoverheid is beslist dat er geen gezichtsbedekkende kleding gedragen mag worden in en rondom gebouwen van de overheid. ( gemeentehuizen, politiebureaus en ministeries, onderwijs etc. etc.)

Ook zijn er bij de Universiteit Maastricht tijdens de pinksterdagen diverse gebouwen beklad met leuzen die gericht waren tegen de universiteit. O.a de tekst ‘UM causes genocide’.
De Universiteit Maastricht heeft aangifte gedaan vanwege op gebouwen gekalkte protestleuzen en binnengekomen antisemitische uitingen. De onderwijsinstelling wil hiermee ‘heldere grenzen’ trekken bij protestacties.

Van burgers krijgen we signalen dat ze zich niet veilig voelen bij dit soort demonstraties, de schrik zit er na de demonstratie in Amsterdam goed in.
Vandalisme en discriminatie komen immers niet overeen met onze definitie van veilig protesteren.

Hierover hebben wij enkele vragen:

  1. Er is tijdens deze demonstraties geconstateerd dat er sprake is van gezichtsbedekkende kleding. Daarmee wordt de wet overtreden. Gaat u hierop handhaven?
  2. Wat gaat u doen om de wet te handhaven bij het roepen van strafbare leuzen?
  3. Bent u bereid, indien zich tijdens dit soort demonstraties ongeregeldheden voordoen, direct te handhaven om Amsterdamse taferelen te voorkomen, in het belang van de veiligheid van onze burgers en stad?

Partij Veilig Maastricht,

Tiny Meese, raadslid
René Betsch, raadslid
Bert Garnier, raadslid
John Voorst, burgerlid
Roger Vaessen, burgerlid
Pascal Ruijters, burgerlid