Uitleg over onze motie fysiek vergaderen

👉 WAAROM WIL PARTIJ VEILIG MAASTRICHT FYSIEK VERGADEREN?

Omdat we elkaar nu niet kunnen zien. Je kunt elkaar niet recht in de ogen aankijken, niet elkaars houding zien, elkaars emotie zien en een overzicht van al je collega-raadsleden hebben. Doordat we nu alles online doen worden discussies veel te snel platgeslagen en is er weinig ruimte om weerstand te bieden. Daar heb jij als kiezer echter wel recht op! Sommige raadsleden zitten echter liever thuis voor het scherm van een wijntje te nippen.

👉 KAN DIT IN HET GEMEENTEHUIS?

Nee, dat kan helaas niet. We kunnen daar de corona-maatregelen niet in acht nemen. Er zijn echter wel genoeg plekken te verzinnen waar dit wel zou kunnen. In de krant wordt het Mecc genoemd, met echter een heel hoog prijskaartje. Met goed onderhandelen zou dat eventueel een optie kunnen zijn.

👉 MOET HET PERSÉ HET MECC ZIJN?

Nee, dat hoeft voor ons niet. Iedere andere plek waar we afstand kunnen houden is voor ons prima. De techniek is op iedere plek te aan te brengen. Bovendien hebben we als gemeente al een mobiele vergaderset. Een internetverbinding is zo geregeld.

👉 IS DIT NIET EEN VERKWISTING VAN GELD?

Zoals we schreven hoeft het niet het belachelijke bedrag, zoals in de krant genoemd, te zijn. Het kan volgens ons veel goedkoper en betaalbaarder. Het feit dat er vervolgens op een goede manier recht gedaan kan worden aan jouw stem, is die investering volgens ons meer dan waard.

👉 GEVEN JULLIE HIERMEE NIET HET VERKEERDE SIGNAAL IN TIJDEN VAN EEN AVONDKLOK?

Goed punt. We zouden dan ook willen wachten tot de avondklok voorbij is, maar laten we nu wel alvast gaan zoeken naar een oplossing, want dat kost ook een paar weken tijd. Overigens mogen raden gewoon fysiek vergaderen (zelfs tijdens de avondklok) en wanneer de avondklok voorbij is, is dat volgens ons het juiste moment om elkaar weer fysiek te spreken. Met corona-maatregelen. Op een zeer betaalbare wijze. En met respect voor het democratische proces.
We kunnen ons helaas niet aan de indruk onttrekken dat er toch heel wat partijen zijn die deze situatie erg goed uitkomt. Bovendien meet men in onze ogen met twee maten want fractievergaderingen van sommige collega-partijen in bijvoorbeeld een duur hotel kunnen wel. Dat kost ook veel geld en jij als kiezer betaalt daar ook voor, maar daar hoor je ze niet over.