VRAGEN OVER DE INKOMENS ACHTERUITGANG VOOR JONGEREN DIE WERKZAAM ZIJN IN DE SOCIALE WERKVOORZIENING.

Aan het college van burgemeester en wethouders van Maastricht
Postbus 1992
6201 BZ MAASTRICHT

Maastricht, 3 april 2025
Betreft: Schriftelijke vragen inzake: inkomensachteruitgang voor jongeren werkzaam in de sociale werkvoorziening.

Geacht college,
Vandaag bereikten ons berichten dat jongeren die werkzaam zijn binnen de sociale werkvoorziening zich in een kwetsbare positie bevinden op de arbeidsmarkt. Ondanks hun inzet en werkervaring blijven hun inkomens laag en hebben ze beperkte mogelijkheden om financieel vooruit te komen. De financiële positie van met name jongeren die minder dan €26.000 per jaar verdienen gaan er op achteruit en wel met €70,00 netto per maand. Recente wijzigingen in het belastingstelsel en sociale regelingen, waaronder de verlaging van de algemene heffingskorting en de verhoging van de eigen bijdrage voor de Wet langdurige zorg (Wlz) veroorzaken dit. Deze jongeren hebben weinig perspectief op verbetering van hun financiële situatie omdat het voor veel jongeren in de sociale werkvoorziening niet realistisch is om meer uren te werken als oplossing voor hun inkomensverlies, aangezien ze vaak al op hun maximale belastbaarheid zitten. Daarnaast zien wij dat er nog geen concrete maatregelen getroffen worden om deze jongeren te helpen. Het kabinet komt in augustus 2025 met nieuwe beleid in deze.
1. Is de gemeente betrokken bij de gesprekken met de VNG en het kabinet over de financiering van beschut werk, en zo ja, hoe wordt hierop ingezet?

2. Op welke wijze wordt er voor lokale input gezorgd voor het nieuw te ontwikkelen beleid en kunt u hier voorbeelden van aandragen?

3. Hoe werkt de gemeente samen met sociale ontwikkelbedrijven om financiële problemen bij deze jongeren te signaleren en te verhelpen?

4. Zijn er gemeentelijke toeslagen of aanvullende subsidies beschikbaar om het koopkrachtverlies door de verhoogde Wlz-bijdrage en/of verlaging van de algemene heffingskorting te compenseren? Zo nee, kan de gemeente een noodfonds of speciale regeling opzetten voor deze jongeren zodat ze niet in financiële problemen raken.

Partij Veilig Maastricht.

John Voorst
Rene Betsch
Pascal Ruijters